2024. január 1.-től a nikkelezés megszűnik.

NIKKELEZÉS

A fémtárgyak korrózió elleni védelmében egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a nikkelezés, mert a galvanizálással leválasztott nikkelbevonat korróziós hatásoknak semleges, lúgos és gyengén savas atmoszférában is jól ellenáll.

A védendő tárgy alapanyaga legtöbbször acél, cinköntvény, réz- és ötvözetei.

A felhasználás körülményeitől függően eltérő megjelenésű és tulajdonságú: matt, fényes, selyemfényű, fekete, kemény, diszperziós stb. nikkelbevonatot lehet leválasztani.

A nikkelbevonatot alkalmazzák:

  • Díszítő célra: általában önálló bevonatként vagy közbenső rétegként alkalmazzák. E bevonat tulajdonságai közül legfontosabb annak külső megjelenése.
  • Védő-díszítő célra: a nikkelbevonat önállóan, vagy réz-nikkel-króm ill. nikkel-króm bevonatrendszer tagjaként alkalmazzák. E bevonatok külső megjelenésén kívül rendívül fontos a leválasztott bevonat korrózióállósága is.
  • Műszaki célokra leválasztott bevonatok esetén az elérendő céltól függően annak keménysége, fényvisszanyerő képessége, illetve korrózióállósága a legfontosabb.

A nikkel galvanikus leválasztását általában gyengén savas elektrolitból végzik.
A galvántechnikában a következő típusú nikkelező elektrolitokat fejlesztették ki:

  • Szulfátos: a hagyományos elektrolitok összetételéhez állnak közel. Előnyük a könnyű üzemeltethetőség, a nikkel-szulfát jó oldhatósága, a bevonat jó mechanikai tulajdonságai.
  • Kloridos: jó vezetésük és szóróképességük miatt főleg a tömeggalvanizáláshoz használják. A nagy klorid tartalom hátrányai: a bevonat ridegebb, az elektrolit korrozívabb és drágább.
  • Szulfamátos: elsősorban a technikai galvanoplasztika területén használják. Az eljárással nagy leválasztási sebesség érhető el, korlátlan rétegvastagságú nikkelbevonat választható le, amelynek igen kicsi a belső feszültsége.
  • Tetrafluoro-borátos: nagy áramsűrűséggel üzemeltethető, az elérhető leválási sebesség nagy, de hátránya, hogy az elektrolit nagyon agresszív és a vegyszerek igen drágák.
  • Speciális célokra kifejlesztett elektrolitok: az optikai-, szerelvény-, autó- és fegyver alkatrészekhez használatos. A viszonylag csekély vastagságú bevonat korróziós ellenálló képessége csekély, ezért általában fényes vagy matt nikkelbevonatra viszik fel. Ellenállóképessége utólagos lakkozással vagy olajos kezeléssel fokozható.

Nikkelezett termékek